2. במסגרת הוראות החוק (סעיף 20) נקבע, בין היתר, כי עובד יהיה זכאי לבחור בהסדר הביטוח הפנסיוני הרצוי לו, כלומר יוכל לבחור לאיזו קופת גמל יופקדו כספיו וכספי מעבידו המופרשים לטובתו.
3. בכך הושג חופש לעובד בבחירת הגוף שינהל את כספי החיסכון הסוציאלי שלו ונותקה התלות של העובד בהחלטתו של המעביד לגבי קופת הגמל.
4. מטרתו של המחוקק, בדברי ההסבר להצעת החוק, הייתה לשפר את מצבו של העובד, אשר במקרים רבים מוגבל בבחירת הגוף המנהל את כספי החיסכון הסוציאלי שלו, בשל הסכמים שיש למעביד עם גופים מסוימים בגין כספי עובדיו. בהתאם לכך, שיקולים זרים של המעביד בבחירת קופת הגמל לא יוכלו לפגוע בטובתו של העובד שהכספים נחסכים בעבורו ועל שמו.
לכאורה יש בחוק החדש משום שחרור המעביד מחובתו המשפטית כלפי העובד בכל הקשור לכיסוי ביטוחי פנסיוני. על פניו חובתו מצטמצמת להעמדת הסכומים הדרושים לעובד בכפוף לבחירתו האישית של העובד לכיסוי ביטוחי מספק.משמעות הדברים אם כך שלמעסיק לא תהא כל אחריות על המוצר הביטוחי שרכש העובד.
במקביל נאסר על מעסיקים להתקשר עם יועצים פנסיוניים, על מנת שחופש הבחירה של העובד יהיה מוחלט וצעד נוסף לניתוק הקשר בין כיסוי ביטוחי של העובד לבין אחריותו של המעסיק כלפיו.
5. אך גם המחוקק בבואו לחולל את המהפכה בשוק הפנסיה בישראל מיקד וצמצם את חופש הבחירה של העובד בכך שקבע מסגרת הסתייגויות לחופש הבחירה:
א. כל עוד לא הורה העובד אחרת, רשאי המעביד לפעול בהתאם לאמור בהסכם הקיבוצי באשר למהות הסדר הביטוח הפנסיוני.
ב. הוראות החוק אינן חלות לגבי מי שנמנה עם עמיתי קרן פנסיה מקיפה לעמיתים ותיקים.
ג. בידי המעסיק הזכות לדרוש, כי העובד לא יפצל בין כספי התגמולים לבין כספי הפיצויים ויעבירם לאותה קופת ביטוח פנסיוני.
6. יתרה מזאת, חופש הבחירה של העובד אינו יכול לעמוד בסתירה למחויבותם של המעסיקים כלפי עובדיהם הנובעים מהסכמים קיבוציים לפנסיית יסוד, (קופת גמל שנועדה לקצבה בלבד) או לחילופין לפנסיה מקיפה (קופת גמל שנועדה בחלקה לקצבה ובחלקה האחר על חשבון פיצויים).
7. זכויות העובד לפנסיית יסוד ו/או מקיפה תלוי במהות ההסכם, אשר ניתנות לעובד בזכות ההסכם הקיבוצי, אינן ניתנות לויתור וזאת כאמור בסעיף 20 לחוק הסכמים קיבוציים תשי"ז 7 5 19.
8. ועל כן הרחיב המחוקק וקבע הסתייגויות נוספות בדבר חופש הבחירה של העובד:
א. ראשית אם נקבע בדין או בהסכם (בד"כ הסכם קיבוצי) כי הכספים האמורים יופקדו בקופת גמל שהתשלום אליה בא במקום מחויבותו של המעביד לפי הוראות סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים.
ב.שנית אם נקבע בדין או בהסכם שהכספים שישלם המעביד בעד עובדו לקופת גמל יופקדו בקופת גמל המיועדת למטרה מסוימת.
9. בשתי ההסתייגויות הנוספות דלעיל, רשאי המעביד בפירוש להתנות את תשלום הכספים מצידו, בכך שיופקדו לאותה מטרה ובאותם תנאים של קופת הגמל שנקבעה בדין או בהסכם.
10. לסיכום נקודת המוצא שקבע המחוקק בדבר חופש הבחירה של העובד לבחור הסדר פנסיוני הוא חשוב ומהווה מהפכה של ממש, המאפשרת לעובד להיות אחראי על עתידו הכלכלי תוך בחינת כדאיות תמידית על הגוף המנהל את כספי החסכון הסוציאלי, מגבירה את התחרות וגורמת לשוק הפנסיה בישראל להיות ערני יותר, מעודכן יותר ועם השרות והפנים כלפי העובד.
מנגד חופש הבחירה אינו מוחלט, הסתייגויותיו של המחוקק לגבי חופש הבחירה באות לידי ביטוי בסעיף 20 לחוק, מגבילות את חופש הבחירה של העובד ומצריכות את המעסיק להידרש לתהליך בחירתה של קופת הגמל השייכת לעובד כך שהאחרונה תעמוד בדרישותיו של ההסכם הקיבוצי.