תהליך הגשת בקשה לקבלת "אישור מפעל חיוני"
עסקים הפועלים בתחומים החיוניים להמשך פעילות המשק בזמן חירום יכולים לפנות לרשות המתאימה בתחום עיסוקם לצורך קבלת "אישור מפעל חיוני". כיום, מדיניות ההתגוננות של פיקוד העורף מאפשרת את המשך הפעילות הכלכלית בכל המשק, בכפוף להנחיות המיגון. אין מניעה בתנועה, למעט אזורים שהוגדרו כשטח צבאי סגור. על העסקים לעקוב אחרי ההנחיות ולהתאים את פעולתם אליהן.
אישור מפעל חיוני
משרדי הממשלה פועלים בהתאם לתחומי אחריותם לבחון בקשות לאישור מפעלים חיוניים/קיומיים. הבקשות נדונות בוועדה מייעצת, הממליצה בפני המפקח הכללי על כוח אדם לשעת חירום האם להעניק אישור למפעל כחיוני. תחומים חיוניים יכולים לכלול, בין היתר:
– עיסוקי הגנת המדינה
– ביטחון הציבור
– אספקת מים, מזון וחשמל
– מתן שירותים חיוניים למשק
כדי להגיש בקשה לאישור "מפעל חיוני", יש לפנות לרשות המתואמת לפי תחום העיסוק.
חשוב לציין כי לא כל עסק המגיש בקשה יזכה באישור. הבקשות נבחנות בוועדה ייעודית בהתאם לקריטריונים שונים, והאישורים מוענקים לפי רלוונטיותם למצבי חירום. יש לציין כי לאישור מפעל חיוני אין כל קשר להעסקת עובדים פלשתינאים.
אישור שיוך ל"משק חיוני".
בהחלטת ממשלה מס' 1080 מיום 13.02.2000, שהתקנה את החלטת הממשלה מס' 1716 מיום 6.7.1986, הורחבה הגדרת המונח "משק חיוני". לפי ההגדרה, בנוסף לעסקים המחזיקים באישור "מפעל חיוני", ייחשבו כקשורים למשק חיוני גם גורמי ייצור, משאבים, שירותים, חומרים, אספקה ופעולות החיוניות לקיום האוכלוסייה וכלכלת המדינה במצב לחימה או באירועים חירומיים, גם כאשר אין להם אישור מפעל חיוני.
בהחלטה מס' 1080 מוגדר גם המונח "אירועי חירום" – המכליל אסונות טבע (כגון רעידות אדמה, שיטפונות, מגיפות), אסונות הנובעים מפליטת חומרים מסוכנים (כימיים, ביולוגיים, גרעיניים), וכן אירועי טרור שלא בתקופת לחימה, במיוחד כאשר פעילות המשק החיוני נפגעת או קיימת סכנה ממשית לכך.
חברי התאחדות המלאכה, הפועלים בתחומי עיסוק הרלוונטיים להחלטות הממשלה הנ"ל, המעוניינים לקבל מסמך מתאים לעניין "משק חיוני", מוזמנים לפנות לנציגי המחוז שבו הם חברים.
קישור להגשת בקשה ל"אישור מפעל חיוני"
ניתן לפנות למר' ברוך שניר, סמנכ"ל כלכלה בהתאחדות המלאכה והתעשיה: baruch@aci.org.il